Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας κλείνουν φέτος 20 χρόνια. Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2004 από την Ένωση Οινοποιών και Αμπελουργών Νεμέας (ΕΝΟΑΝ) και συνεχίστηκε από το 2011 από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας με συνδιοργανωτή τον Δήμο Νεμέας.
Οι στόχοι που έχουν μπει από την αρχή παραμένουν επίκαιροι: Πρώτα απ’ όλα είναι ένα οινικό event, από τα μεγαλύτερα που οργανώνονται στη χώρα, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Άρα, η ανάπτυξη του οινοτουρισμού είναι το πρώτο. Η γενικότερη προβολή της οινικής ζώνης και της περιοχής της Νεμέας αλλά και η προστασία της παραγωγής των οίνων ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ είναι εξίσου σημαντικές προτεραιότητες.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν οργανωθεί αμέτρητες εκδηλώσεις. Οι περισσότερες με τη σφραγίδα του Συνδέσμου όπως οι ανοιχτές γευσιγνωσίες που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βρει ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο, τα κρασιά της ζώνης προς δοκιμή. Αλλά και τα οινοποιεία, έχουν κάνει οινικές δράσεις με τους κορυφαίους από το χώρο του κρασιού ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής. Παράλληλα πάντα οργανώνονται συναυλίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και δημοφιλή καλλιτεχνικά συγκροτήματα που σηματοδότησαν τον θεσμό.

Στο site του Συνδέσμου, δημοσιεύεται ένα άρθρο, σαν απολογισμός όλων αυτών των δράσεων και όπως λένε και οι ίδιοι οι οινοποιοί στο εισαγωγικό τους σημείωμα:
«Είναι δύσκολο να κάνεις απολογισμό και να συμπεριλάβεις όλες τις μνήμες που μας διακατέχουν, παραλείποντας και εκείνες που δεν τις ανακαλεί ο ανθρώπινος νους. Για αυτό κρίναμε καλύτερο να αφήσουμε να μιλήσουν μόνες τους οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2-024 μέσα από τα προγράμματα των εκδηλώσεων που καταφέραμε να συλλέξουμε». Αυτή, είναι μια πρώτη προσπάθεια να καταγραφεί η ιστορία του θεσμού για όποιον ερευνητή θα ήθελε να την καταγράψει. Και όπως λένε οι ίδιοι: «Η ιστορία μας είναι η δύναμή μας».

Στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις συμμετέχουν στις δράσεις του ΣΟΝ 28 οινοποιεία και πολλά από αυτά οργανώνουν το δικό τους πρόγραμμα με παρουσιάσεις, οινικές δοκιμές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και απευθύνονται σε όλους τους οινόφιλους. Ο αριθμός των οινοποιείων είναι ο μεγαλύτερος για μία οινοπαραγωγική περιοχή στη χώρα μας για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Τόσο σε απόλυτο νούμερο όσο και ως ποσοστό επί του συνόλου των οινοποιείων της ζώνης.

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών της Νεμέας όπως κάθε χρόνο έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα με υψηλά standards και καλεί τον κόσμο πρώτα απ’ όλα στην «ελεύθερη δοκιμή των κρασιών». Είναι η πιο σημαντική εκδήλωση που γίνεται στις Μεγάλες Μέρες. Το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, στα γραφεία του Σ.Ο.Ν από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, δεκάδες ετικέτες από Αγιωργίτικο και όχι μόνο, θα είναι ανοιχτές, για δοκιμή. Η γευσιγνωσία αυτή είναι ελεύθερη, δωρεάν για το κοινό κι έχει την μορφή του walk around tasting. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν μόνοι τους τα κρασιά που θα δοκιμάσουν και να διαμορφώσουν την δική τους εικόνα για τα κρασιά της ζώνης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οργανωμένες γευσιγνωσίες, wine & food pairing αλλά και ένα masterclass-αποκάλυψη που θα πραγματοποιηθούν με την καθοδήγηση καταξιωμένων ανθρώπων από το χώρο του κρασιού, αποκλειστικά για την επέτειο των 20 χρόνων Μεγάλες Μέρες Νεμέας. Για τις εκδηλώσεις αυτές, που έχουν εισιτήριο, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Σάββατο 31 Αυγούστου

  • 10:30 – 12:00 Wine & Food Pairing στο εστιατόριο ΣΟΦΟΣ, με τον Στέφανο Κόγια DipWSET.
  • 12:00 – 13:30 Γευσιγνωσία «Νεμέες τεσσάρων εποχών» στο Ξενοδοχείο NAIAS, με την Γιοβάννα Λύκου, Sommelier – wine & spirits director House of wine.
  • 13:45 – 15:15 Γευσιγνωσία «Ροζέ Αγιωργίτικο» στο Ξενοδοχείο KeraNeme με την Χρύσα Γιατρά-Μπατζή, οινολόγος MSc O.I.V.-εκπαιδευτικός.
  • 19:30 – 21:30 Masterclass “ΝΕΜΕΑ, η νέα εποχή: Από τη Νεμέα Classic στη Νεμέα Lions” με τον Γιάννη Καρακάση MW, τοποθεσία Φλιάσιο Μέλαθρο, Νεμέα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1η Σεπτεμβρίου

  • 12:30 – 14:00 «Εισαγωγή στη γευσιγνωσία του κρασιού για τις νέες γενιές (και όχι μόνο) της ψηφιακής εποχής» στα γραφεία του Σ.Ο.Ν., με τον Κώστα Τουλουμτζή, Οινοχόο.
  • 10:30 – 12:00 Wine & Food Pairing στο εστιατόριο 17 ΧΩΡΙΑ με τον Στέφανο Κόγια DipWSET.
  • 12:00 – 13:30 Γευσιγνωσία «Παλαιωμένες Νεμέες πριν το 2018» στο Ξενοδοχείο KeraNeme με την Χρύσα Γιατρά-Μπατζή, οινολόγος MSc O.I.V.-εκπαιδευτικός.
  • 13:45 – 15:15 Γευσιγνωσία «Τα λευκά της Νεμέας» στο Ξενοδοχείο NAIAS, με την Γιοβάννα Λύκου, Sommelier – wine & spirits director House of wine.

Πληροφορίες & κρατήσεις: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και 2746 022487
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα: https://nemeawineland.com/megales-meres-nemeas-2024

 

ξηνταροπουλος για διαφήμιση