ΑΝΑΒΑΛΟΣ, Ο … ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ
Η αποστροφή του Κου Κικίλια πως είναι δυνατό ο Ανάβαλος να αποτελέσει λύση για το θέμα της υδροδότησης της Αττικής προκάλεσε εντύπωση στους πολίτες της Αργολίδας. Και πως να γίνει αλλιώς, όταν επί δεκαετίες οι Αργολιδείς περιμένουν να υλοποιηθούν τα έργα του Ανάβαλου για να υδροδοτήσουν το Αργολικό πεδίο, και παρ' όλα αυτά, όχι μόνο δεν βλέπουν τα έργα να ολοκληρώνονται, αλλά πλέον, λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης, βλέπουν και εκείνα τα έργα που έχουν γίνει να καταλήγουν προβληματικά.
Σε περσινή μου επερώτηση, τέτοια εποχή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ο Κος Περιφερειάρχης, αφού αναγνώρισε τις τραγικές καθυστερήσεις δεκαετιών, γνωστοποίησε ότι για την άρδευση της Αργολίδας έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 76 εκ. Ευρώ, η Περιφέρεια 5 εκ. Ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης 11 εκ. Ευρώ. Επίσης, μας γνωστοποίησε ότι υπάρχει σχεδιασμός για φωτοβολταϊκό πάρκο 2.000 στρεμμάτων στη Μεγαλόπολη, το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρησιμοποιείται για να μειώνει το κόστος της ενέργειας των αγροτών.
Η ποσότητα των χρημάτων που δρομολογούνται και οι “ματιές” του Κου Κικίλια στον Ανάβαλο ως λύση ακόμα και για το λεκανοπέδιο της Αττικής δείχνουν το μέγεθος και την αξία του έργου. Ωστόσο η ολοκλήρωση των έργων παραμένει πρακτικά στάσιμη ενώ οι ελλείψεις και τα προβλήματα στις υποδομές σε συνδυασμό με τους συχνούς φρικιαστικούς καύσωνες φέρνουν σε απόγνωση τους αγρότες και απειλούν με ερημοποίηση την ύπαιθρο της Αργολίδας.
Έχουμε ξεπεράσει πλέον το στάδιο αναζήτησης των ευθυνών, αφού η ανάγκη για λύσεις είναι επιτακτική και προέχει έναντι κάθε άλλης συζήτησης.
Τυχόν φιλοδοξίες μεμονωμένων πολιτικών προσώπων ότι με παρέμβασή τους είναι πιθανό να προχωρήσουν τα έργα και να καρπωθούν αυτοί τα πολιτικά οφέλη είναι ουτοπικές και έχουν αστοχήσει προ πολλού.
Χρειάζεται συντονισμένη και μαζική δράση, με δεδομένο ότι όλοι οι Αργολιδείς πολιτικοί των τελευταίων 40 ετών συμφωνούν ότι ο Ανάβαλος είναι το μείζον αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, κάτι που καθιστά αδικαιολόγητη την απουσία σύμπνοιας στο θέμα αυτό.
Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των πόλεων της Αργολίδας πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία, να συντονίσουν τους εμπλεκόμενους και άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς (ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμούς) και το πολιτικό προσωπικό της Αργολίδας, να εκδώσουν και να επιδώσουν από κοινού σχετικό ψήφισμα στον αρμόδιο Υπουργό, όπως επίσης και να οργανώσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και υποστήριξης των δράσεων ανοιχτές για το κοινό και τα ΜΜΕ που θα δώσουν τις απαραίτητες διαστάσεις και θα κινητοποιήσουν τους αρμοδίους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ