Αυστηρές ποινές για τους μαθητές που υποπέφτουν σε κάποιο βαρύ παράπτωμα κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών και προστατευτικό πλαίσιο για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, προβλέπει νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη λειτουργία των σχολικών εκδρομών, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στις δύο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ).
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι κοινό και για τους οκτώ τύπους εκπαιδευτικών εκδρομών και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, ωστόσο ο «πονοκέφαλος» για τους εκπαιδευτικούς είναι κυρίως οι πολυήμερες εκδρομές του Λυκείου, για τις οποίες, πλέον, η οδηγία είναι άμεση επιστροφή του μαθητή που προκαλεί προβλήματα και επιβολή του παιδαγωγικού μέτρου της αποβολής.
Πλήρες σχέδιο
Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο, στον νέο κανονισμό σχολικής λειτουργίας και στο νέο πλαίσιο που έρχεται για τις σχολικές εκδρομές.
«Έχουμε φτιάξει έναν νέο κανονισμό σχολικής λειτουργίας. Είναι εξαιρετικά πλήρες και έχει αγκαλιαστεί από τη σχολική κοινότητα. Τώρα συζητάμε με τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο και για τις εκδρομές», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη και έκανε λόγο για εργαλεία που θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς.
Αυστηρές ποινές
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος μαθητής μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί συμμαθητές του ή εκπαιδευτικούς τότε ο συνοδός εκπαιδευτικός «κατάσχει» τη συσκευή και την απενεργοποιεί άμεσα. Η συσκευή παραδίδεται στον γονέα ή τον κηδεμόνα του μαθητή μετά το πέρας της εκδρομής και γίνεται ενημέρωση για ενδεχόμενα πειθαρχικά μέτρα ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, μέτρα τα οποία μπορεί να φτάσουν και τις πέντε μέρες αποβολή. Αν, τώρα, το περιεχόμενο της μαγνητοσκόπησης αφορά ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Όσο δε για το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, το υπουργείο δίνει την ευχέρεια στον αρχηγό της εκδρομής να λάβει οποιοδήποτε μέτρο θεωρήσει κατάλληλο, έχοντας το δικαίωμα να εξαίρεση ακόμη και την επιστροφή του μαθητή στο σπίτι του.
Γενικός αποκλεισμός από τις εκδρομές
Στην περίπτωση που το παράπτωμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, τότε ο υπεύθυνος της εκδρομής καταθέτει αναφορά στη διεύθυνση του σχολείου, η οποία παραπέμπει το περιστατικό στον Σύλλογο Διδασκόντων για τη λήψη πειθαρχικών μέτρων.
Με αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ύστερα από εισήγηση της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας ή της πλειοψηφίας των συνοδών εκπαιδευτικών ότι κάποιος μαθητής ή μαθήτρια δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες που διέπουν τη σχολική ζωή ή τις πάσης φύσεως δράσεις, εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές/επισκέψεις/μετακινήσεις που διοργανώνει το σχολείο, δύναται να αποκλειστεί από αυτές σωρευτικός ή διαζευκτικώς, εντός του τρέχοντος σχολικού έτους.
Το ίδιο προβλέπεται και στην περίπτωση που έχει επιβληθεί σε κάποιον μαθητή το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής τουλάχιστον τριών ημερών – είτε μεμονωμένα είτε αθροιστικά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους – ή φοιτά στο σχολείο ύστερα από αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Προστατευτικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, φαίνεται ότι «θωρακίζονται» και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί από τυχόν ευθύνες που φέρουν στην περίπτωση που συμβεί κάτι στους μαθητές.
«Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη της επίβλεψης, όπως την έχουν κατά τη διάρκεια της σχολικής διαδικασίας, την επίβλεψη της επιτήρησης όταν τα παιδιά είναι σε διάλειμμα, την έχουν πολύ περισσότερο όταν τα παιδιά βρίσκονται σε εκδρομή.
Σύμφωνα με όσα προωθεί το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές πρέπει να είναι στο κατάλυμά τους το αργότερο στις 23.00, όπου και θα γίνεται και ο τελευταίος νυχτερινός έλεγχος από τον αρχηγό και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.
Στο σχέδιο του ΥΠΑΙΘ περιγράφεται επίσης ότι στην ευθύνη του αρχηγού της εκδρομής και των συνοδών εκπαιδευτικών είναι η εποπτεία των μαθητών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανηλίκων αλλά και να αποτραπούν κάθε είδους ζημιές ή βλάβες τρίτων εκ μέρους των εποπτευόμενων μαθητών.
Έτσι, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να περιγράφουν σαφώς το πλαίσιο και τα όρια της εκδρομής, τους κανόνες για συμμόρφωση με συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς, να επιβλέπουν στενά τους μαθητές, να προχωρούν σε επιπλήξεις, προειδοποιήσεις και αυστηρές νουθεσίες ακόμη και να απαγορεύουν συναναστροφές ή και τρόπους συμπεριφοράς.
Τι θα ισχύει με τις απουσίες από τις σχολικές εκδρομές
Σε ΦΕΚ που υπογράφει ο υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας διευκρινίζεται ότι απουσία μαθητή από περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου θεωρείται απουσία από όλα τα ωριαία μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησης του περιπάτου, ενώ σε περίπτωση που η συμμετοχή του μαθητή ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατη, οι απουσίες δεν λαμβάνονται υπόψη.
Στις εκδρομές, στις οποίες δεν συμμετέχουν οι μαθητές χωρίς, όμως, να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ή δεν συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων οι απουσίες καταχωρίζονται ως αδικαιολόγητες απουσίες.
Απουσίες θυμίζουμε ότι φέτος έχουν επανέλθει
Θυμίζουμε ότι φέτος έχουν επανέλθει οι δικαιολογημένες και οι αδικαιολόγητες απουσίες με τους μαθητές να κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια τάξη όταν οι απουσίες τους ξεπερνούν τις 50 ή όταν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες οι 50 δεν είναι δικαιολογημένες.
Αποχή εκπαιδευτικών
Τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο απέχουν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας από τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές εκτός προγραμμάτων, επισημαίνοντας «την έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να διέπει τις εκδρομές και την άδικη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών», όπως αναφέρει το σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, στην πρόσφατη σύγκλισή της μαζί με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν νομική προστασία, καταβολή υπερωριακής απασχόλησης και αποζημίωση εκτός έδρας για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας εκφράζει την εντονότατη ανησυχία της για τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας από γονείς και μαθητές σε βάρος των εκπαιδευτικών.
Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει. Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών καταγράφεται το φαινόμενο να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών. Άμεση συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς μερίδας μαθητών, είναι η παντελώς άδικη μεταχείριση των καθηγητών από την πολιτεία. Πάμπολλοι συνάδελφοι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια με την κατηγορία της πλημμελούς άσκησης εποπτείας ανηλίκων ή έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη.
Καταγγέλλουμε: την έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να διέπει τις εκδρομές την άδικη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών Απαιτούμε τη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να αφορά τις σχολικές εκδρομές τη νομική προστασία των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης και την αποζημίωση εκτός έδρας για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.
Επειδή μέχρι τώρα το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, αποφασίζουμε την προειδοποιητική αποχή από τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές (εκτός προγραμμάτων) για τους επόμενους δύο μήνες».
Διαλεκτή Αγγελή
Αναδημοσίευση από cnn.gr