Η επόμενη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά με συγκεκριμένη ατζέντα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, η διατήρηση του μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και το Κυπριακό ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκειας περίπου 45 λεπτών συνάντηση χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες Ελλάδας – Τουρκίας επιβεβαίωσαν ότι πρόθεση και των δύο είναι να συνεχιστούν τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο και το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόθεση που εκφράστηκε και μέσα από τις ενημερώσεις που έκαναν οι δύο πλευρές μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην Ουάσινγκτον.
«Αγκάθι» το Κυπριακό με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την ανάγκη για επανέναρξη στην συνομιλιών για την επίλυσή του επισημαίνοντας ότι μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.
Η χθεσινή συνάντηση έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών παρέδωσε την έκθεσή της για το Κυπριακό, την οποία ανέμεναν με αγωνία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ η κυρία Ολγκίν ζήτησε να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται το ραντεβού με τον κ. Γεραπετρίτη.
Ο πρωθυπουργός μια μέρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση, έβαλε το θέμα στην ευρωπαϊκή του διάσταση κάνοντας λόγο για θέμα κατοχής. Έστειλε και μηνύματα σχετικά με την τοποθέτηση που είχε στη συζήτηση με τον πρώην Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, όπου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά και στο Σκοπιανό.
Από την άλλη πλευρά, το Κυπριακό για τους Τούρκους είναι ένα θέμα ταυτότητας. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πολύ την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν για να συγκινήσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά του ακροατηρίου του.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν πάντως τη λιτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας που αναφέρεται στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και επισημαίνουν με θετική ή ουδέτερη προσέγγιση την συνάντηση των δύο ηγετών στο ευρύτερο πλαίσιο των επαφών του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν επίσης τα ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων, τονίζοντας ότι κατά τη 45λεπτη συνάντηση επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.