Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο ενός άκρατου νομικού λαϊκισμού, μια τακτική- καταφύγιο της ΝΔ, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, κάθε φορά που η επικαιρότητα την πιέζει.
Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, συνεχίζεται
«Με το Άρθρο 41 του Νομοσχεδίου προωθείται η δημιουργία ιατροδικαστικής επιτροπής, που θα κρίνει επί της ουσίας τη δουλειά των άλλων ιατροδικαστών. Λες και το νομικό μας πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα στον εισαγγελέα να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε ζήτημα ανακύπτει, με αντίθετες προσεγγίσεις ιατροδικαστών, μέσω πραγματογνωμόνων ή να βρει την κατάλληλη λύση έτσι ώστε να οδηγηθεί σε συμπεράσματα. Άρα γιατί έρχεται αυτή η ρύθμιση και μάλιστα όταν τις τελευταίες μέρες η ελληνική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τα ηχητικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που ξεμπροστιάζουν την Κυβέρνηση και το σύστημα, που προσπάθησε να συγκαλύψει το μεγαλύτερο έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών; Αυτό το ερώτημα θέτουμε στην Κυβέρνηση η οποία δεν απαντά, αποδεικνύοντας πως συνεχίζει με σκανδαλώδες τρόπο την τακτική της συγκάλυψης, με συνεχείς παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
Η Κυβέρνηση αποδυναμώνει περαιτέρω το Κράτος Δικαίου
«Η Κυβέρνηση διαφημίζει ότι φέρνει προς κύρωση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1385/2024 για την καταπολέμηση της βίας των γυναικών, όμως το κάνει αναπολεσματικά, κάτω από την πίεση της επικαιρότητας, με έναν ποινικό λαϊκισμό και στην προσπάθειά της να λύσει με επικοινωνιακό τρόπο, μείζονα κοινωνικά προβλήματα. Αυστηροποιούνται οι ποινές, αλλά δεν γίνονται παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας των θυμάτων. Ουσιαστικά, για μια ακόμη φορά, υπάρχει ελλειμματική προσπάθεια για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Η ΝΔ αρνείται και πάλι να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη να θεσπιστεί στο δικαϊκό μας σύστημα ο όρος «γυναικοκτονία», όχι μόνο για συμβολικούς λόγους αλλά για να διαπαιδαγωγηθεί το σύνολο της κοινωνίας μας για την ιδιαίτερη απαξία που έχει κάθε τέτοιο έγκλημα».
Όπως παρατηρούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το κράτος δικαίου στη χώρα μας αποδυναμώνεται καθημερινά, με ευθύνη της Κυβέρνησης, αφήνοντας την ελληνική κοινωνία χωρίς το νομικό και δικαϊκό οπλοστάσιο, που πραγματικά χρειάζεται για στήριγμα στους αδύναμους συμπολίτες μας».
Αντιδράσεις από το σύνολο του νομικού κόσμου
«Με το παρόν νομοσχέδιο παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, το τεκμήριο αθωότητας και η αρχή της αναλογικότητας, σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Υπουργείο, με μια ακόμη αλλαγή στους ποινικούς κώδικες και στην ποινική δικονομία, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τον θεσμό της Δικαιοσύνης: υποχρεωτική προσωρινή κράτηση, προσωρινή κράτηση για πλημμελήματα, κατάργηση αναστολής και μετατροπή ποινής, κατάργηση του δικαστικού συμβουλίου σε πολλές περιπτώσεις, παραβίαση δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.
Η ΝΔ έχει καταφέρει να βάλει απέναντί της όλο τον νομικό κόσμο, δικαστές, δικηγόρους αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι μιλούν για πρόχειρη νομοθέτηση, για έναν υπερσυγκεντρωτισμό και για μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, όπως τόνισε και η Ένωση Δικαστών. Και αντί ο Υπουργός να απαντήσει με επιχειρήματα, δεν δίστασε ακόμη και να προσβάλει τον Αντιπρόεδρό της μέσα στην Βουλή».
Καμία πρόβλεψη για στήριξη των Υπηρεσιών Ανηλίκων
«Η παραβατικότητα των ανηλίκων απασχολεί την κοινωνία μας και αποτελεί πια ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Ποια είναι η πρόληψη για τους ανήλικους; Καμία. Μόνο αύξηση των ποινών και επιβολή υπέρογκων προστίμων, λες και αυτό είναι που θα συγκρατήσει τον νέο άνθρωπο για να μην οδηγηθεί σε παραβατικές πράξεις. Στην Πελοπόννησο οι επιμελητές ανηλίκων είναι μόνο δύο και έχουν στην ευθύνη τους τρεις Νομούς- Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία. Πού είναι οι δομές; Πού είναι οι υπηρεσίες που θα μπορέσουν να μπουν και μέσα στην οικογένεια και μέσα στο σχολείο, για να προλάβουν παραβατικές καταστάσεις;»