Γ. Γαβρήλος για τριετίες στον ιδιωτικό Τομέα:
Με ευθύνη της Κυβέρνησης καταστρατηγούνται οι
τριετίες, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κύμα απολύσεων και εκβιαστικών πρακτικών.
Αναφορά κατέθεσε ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης #ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ φέρνοντας στην Βουλή τις
καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος για συχνά φαινόμενα καταστρατήγησης του Νόμου Ν. 5053/2023 περί χορήγησης από 1/1/24 των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα. Όπως σημειώνεται από την ΟΙΥΕ, είναι πλείστες όσες οι περιπτώσεις όπου οι εργοδότες ασκούν εκβιαστικές πρακτικές ή που προχωρούν ακόμη και σε απολύσεις, ώστε να αποφύγουν την καταβολή της αύξησης λόγω των τριετιών, σε εργαζόμενους
που είχαν προϋπηρεσία πριν το 2012. Παράλληλα, καταγγέλλεται πως τείνει να γίνει πάγια πρακτική η «αναγνώριση» της προϋπηρεσίας σε συγκεκριμένο κλάδο, και όχι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπει ο Νόμος (Άρθρο 33) για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.
Η νομοθέτηση των τριετιών, χωρίς την ταυτόχρονη λειτουργία ενός μηχανισμού ελέγχων στην αγορά, με το ΣΕΠΕ αποδυναμωμένο και με τις ενεργές Συλλογικές Συμβάσεις να είναι υπό εξαφάνιση και τις ατομικές ή επιχειρησιακές να έχουν γίνει η «κανονικότητα», τονίζει ο Γιώργος Γαβρήλος, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι, για μια ακόμη φορά βρίσκονται στο έλεος των εργοδοτών και ανυπεράσπιστοι μπροστά στο κύμα εκβιασμών και απολύσεων που ήδη έχει ξεκινήσει.
Την ώρα που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν την κρίση
ακρίβειας, οι τριετίες- έστω και με αυτήν την σταδιακή επαναφορά τους- θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια
μικρή αύξηση- ανάσα για αρκετούς εργαζόμενους. Δυστυχώς όμως μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο απορρύθμισης της Εργασίας που βιώνει ο εργαζόμενος εξαιτίας των πολιτικών της ΝΔ, ούτε τους ψηφισμένους Νόμους της πια δεν μπορεί η Κυβέρνηση να περιφρουρήσει.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να συναντήσει άμεσα την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, να ακούσει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί έξω στην αγορά Εργασίας και άμεσα να παρέμβει με αυστηρότερους ελέγχους και νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους και θα βάζει οριστικό στοπ στο τσουνάμι αναιτιολόγητων απολύσεων και σε κάθε άλλου είδους μέσο τρομοκράτησης που ασκείται από τους ασύδοτους εργοδότες προκειμένου να μην αναγνωρίσουν τις αυξήσεις που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.