Απαντήσεις από τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Καραγκούνη ζήτησε ο Γιώργος Γαβρήλος, αναφορικά με την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην χώρα μας αλλά και για το γεγονός ότι συνεχίζεται η αποδυνάμωση του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και Συμβάσεων. 

Ø  Για τα Εργατικά Ατυχήματα

Όπως ανέφερε ο Τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία, ούτε έχει θωρακίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και θεσμούς, που είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της συνεχούς αύξησης των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Σημειωτέων, ότι κατά τον πρώτο μήνα του 2025, 15 συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ενώ για το 2024 έχουν καταγραφεί 186 εργατικά δυστυχήματα. Σχεδόν ένα νεκρό δηλαδή την μέρα θρηνεί πια ο εργατικός κόσμος.

Απέναντι σε αυτά τα στοιχεία που πιστοποιούνται από την ίδια την ΟΣΕΤΕΕ και τον κ. Στοϊμενίδη, Γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), ο Υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι σύμφωνα με το σύστημα καταμέτρησης της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το διάστημα 2001-2011.

Με τη σειρά του ο Γιώργος Γαβρήλος υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να καταγράφονται στο ελάχιστο τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και για ένα καθεστώς υπερεντατικοποίησης της εργασίας που οδηγεί καθημερινά σε κινδύνους για τους εργαζόμενους, και εσείς, σημείωσε, δεν καταγράφετε καν κλάδους του κόσμου της μισθωτής εργασίας, όπως η ναυπηγοεπισκευή ή τα λατομεία, που έχουν υψηλή επικινδυνότητα και που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητάει την ενίσχυση του ΣΕΠΕ με προσωπικό και να ξαναγίνει Γενική Γραμματεία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου.

Ø  Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ο Τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μόνο το 15% των μισθωτών καλύπτεται από ενεργές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αντίθετα αυτό το ποσοστό, σε επίπεδο Ευρωζώνης, είναι 47,5%. Εύκολα γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι απέχουν πολύ από τα ευρωπαϊκά επίπεδα κάλυψης από τις ΣΣΕ, γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση της εργασίας και των μισθών των εργαζομένων. Και εύκολα γίνεται κατανοητό, επίσης, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την ενίσχυση των ΣΣΕ αλλά ούτε και ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο, όπως προσπαθούσε να μας πείσει, το πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2041/2022.  

Για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, επισήμανε ο Γιώργος Γαβρήλος, είναι άμεση η ανάγκη να επανέλθει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να επανέλθει η υποχρεωτικότητα, η επεκτασιμότητα και η συρροή των ΣΣΕ. Και να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός μέσα από ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.