Ερώτηση κατέθεσε ο Γιώργος Γαβρήλος για το αδιέξοδο που βιώνουν οι μανταρινοπαραγωγοί της Αργολίδας, μετά την εμφάνιση της μονίλιας που έχει καταστρέψει την παραγωγή τους και έχει καταστήσει τα προιόντα τους, μη εμπορεύσιμα, οδηγώντας τους σε οικονομική κατάρρευση.

Όπως τονίζει ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η κλιματική κρίση και οι έντονες καιρικές συνθήκες αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια μόνιμη απειλή για τον αγροτικό τομέα. Πολλές καλλιέργειες δοκιμάζονται, την ώρα που οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται συνεχώς.

Η ανάγκη αναθεώρησης των μέχρι τώρα πολιτικών για τον πρωτογενή τομέα και η δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου προστασίας των αγροτών, με βάση τα νέα κλιματολογικά δεδομένα αλλά και την αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης που είναι προ των πυλών, είναι  παραπάνω από αναγκαία. Δυστυχώς η Κυβέρνηση αρνείται κάθε πρόταση που κατατίθεται για την ανακούφιση των βαρών του πρωτογενούς τομέα και γυρίζει την πλάτη στους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι πνιγμένοι από το μεγάλο κόστος παραγωγής και τις συνεχείς καταστροφές στις σοδειές, προειδοποιούν για τον επερχόμενο μαρασμό της υπαίθρου και την εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη κρίση που βιώνει η Αργολίδα και συγκεκριμένα οι παραγωγοί μανταρινιών. Λόγω των άστατων βροχοπτώσεων, της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και της διαφοράς θερμοκρασίας μέρας/νύχτας που λαμβάνουν χώρα στον Νομό, έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες των μανταρινιών, όλων σχεδόν των ποικιλιών (Κλιμεντίνες, page, κοινά μανταρίνια, ακόμη και τα Νόβα), με αποτέλεσμα την εκδήλωση του φαινομένου της κηλίδας ύδατος (μονίλια) ή της ελαιοκυττάρωσης.

Η «μονίλια» και η ελαιοκυττάρωση αποτελούν ασθένειες που προσβάλλουν τον φλοιό του μανταρινιού, τον εξασθενούν και τελικά προκαλούν καρπόπτωση, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να χάνουν κάθε εμπορική αξία.

Οι αγρότες πολλών περιοχών της Αργολίδας βιώνουν ένα αδιέξοδο: οι ζημιές στη σοδειά τους είναι εκτεταμένες, όταν έχουν ήδη προβεί σε αυξημένα έξοδα καλλιέργειας, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, και τώρα δεν μπορούν ούτε καν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Όμως την ώρα που ο αγροτικός κόσμος αναζητά λύσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο δεν λαμβάνουν καμία πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών που βάλλονται από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε οι συγκεκριμένες ασθένειες των μανταρινιών να αποζημιώνονται, και ούτε έχει εκκινήσει καμία διαδικασία για την ένταξη των πληττόμενων αγροτών της Αργολίδας σε καθεστώς de minimis (ή κάποιου άλλου προγράμματος) ώστε να στηριχτούν απέναντι σε αυτή την ολική καταστροφή που βιώνουν.

Απλά να θυμίσουμε ότι σε αντίστοιχη κρίση που είχε επηρεάσει τους παραγωγούς μανταρινιών το 2018, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει, μέσω ΚΥΑ, σε καταβολή κρατικών ενισχύσεων ύψους 3,15 εκατ. ευρώ για τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Θεσπρωτίας και Λακωνίας που επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις.  Η αποζημίωση αφορούσε συνολικά σε 44.893 στρέμματα, εκ των οποίων τα 14.500 αντιστοιχούσαν στον Νομό Αργολίδας.

Επειδή ο πρωτογενής τομέας βάλλεται συνεχώς τόσο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσο και από το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας, με αποτέλεσμα συνεχώς να συρρικνώνεται το κεφάλαιό του,

Επειδή η έλλειψη πολιτικών για την στήριξη του αγροτικού τομέα έχει οδηγήσει από τη μια τους παραγωγούς να μην μπορούν να επιβιώσουν και από την άλλη τους καταναλωτές να αναγκάζονται να πληρώνουν χρυσάφι τα προιόντα γης,

Επειδή οι μανταρινοπαραγωγοί της Αργολίδας προσπαθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την εμφάνιση της κυλίδας ύδατος και της ελαιοκυττάρωσης, βλέποντας τις σοδειές τους να καταστρέφονται, τα προιόντα τους να μένουν απούλητα και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται,

Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να απαντήσει:

1. Τι σχεδιάζει να κάνει το Υπουργείο ώστε να στηρίξει τους πληττόμενους από την μονίλια, παραγωγούς μανταρινιών της Αργολίδας; Εξετάζεται το ενδεχόμενο, ένταξής τους σε καθεστώς de minimis ή σε άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης έτσι ώστε να στηριχτούν σε αυτή την κρίση που περνάνε οι καλλιέργειές τους;

2. Γιατί το Υπουργείο δεν προτάσσει την επιχειρηματολογία του 2018- όταν και οι αγρότες του Νομού είχαν αποζημιωθεί για την μονίλια- ότι δηλαδή αυτή η κρίση είναι επιδημικού χαρακτήρα και ότι τα προιόντα καταστράφηκαν λίγο πριν την συγκομιδή, έτσι ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την έκτακτη ενίσχυσή τους;

3. Πότε επιτέλους θα επικαιροποιηθεί ο Ειδικός Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να καλύπτει τις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες;