Με μία συνέντευξη βόμβα ο πρώην πρωθυπουργός φέρνει ξανά σε ακόμη πιο δύσκολη θέση το Μαξίμου εν όψει της εκλογής Πρόεδρου Δημοκρατίας τον Ιανουάριο.
Τον Κώστα Καραμανλή προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς.
Με μία συνέντευξη- βόμβα στο Βήμα της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός φέρνει ξανά σε ακόμη πιο δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της προεδρικής εκλογής τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, ερωτηθείς, “τι θα κάνετε αν σας προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας” ο κ. Σαμαράς απάντησε με νόημα: “Δεν πρόκειτει να γίνει αυτό. Βέβαια αν θέλετε την άποψη μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή”.
Από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή δεν έκαναν κανένα σχόλιο και προσέθεταν ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση.
Υπενθυμίζεται ότι από τις ευρωεκλογές και μετά, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν, με όλο και μεγαλύτερη έμφαση, ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της δεξιάς.
Ορισμένοι μάλιστα έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα στον κ.Καραμανλή, αλλά και τον κ.Σαμαρά. Και κάποιοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσουν ξανά την Κατερίνα Σακκελαροπούλου, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότεινε ξανά.
Εκτιμάται δε ότι ενδέχεται ακόμη και πάνω από 30 βουλευτές της ΝΔ να μην ψηφίσουν την κ.Σακελλαροπούλου. Για αυτό, αρχικά είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασουλα, ο οποίος είναι ένα πολιτικό πρόσωπο με ακραιφνώς δεξιό προφίλ, αλλά χωρίς το πολιτικό “βάρος” των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Δεδομένου ότι στο Μαξίμου δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα ενός Πρόεδρου Δημοκρατίας που θα παρεμβαίνει πολιτικά, ειδικά από τη στιγμή που Καραμανλής- Σαμαράς έχουν εκφράσει ενστάσεις για το διάλογο με την Τουρκία.
Ο Σαμαράς ζητά και παραίτηση Γεραπετρίτη
Σημειωτέον ότι ο κ. Σαμαράς στην ίδια συνέντευξη εμμέσως πλην σαφώς ζητά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Ο κ. Σαμαράς σχολιάζει ειδικότερα ότι “δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος «κατευνασμός» των τουρκικών προκλήσεων” και καλεί τον πρωθυπουργό “να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ‘φιλίας και ηρεμίας’ με την Τουρκία “ας χαρακτηριστούν και μειοδότες”. Αυτό πως προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται τέτοια πράγματα”. Φωτογράφισε έτσι σαφώς τον κ.Γεραπετρίτη, ο οποίος πάντως είχε υποστηρίξει ότι οι επίμαχες δηλώσεις του είχαν παρερεμηνευθεί.
Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε επέμεινε στην κριτική του για την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
“Και άλλα παράδοξα ακούσαμε. Όπως το περί “σχετική έννοιας” της εθνικής κυριαρχίας, κάτι που θέλω να ελπίζω ότι ήταν φραστικό λάθος. Όμως όλα αυτά τα ακούει και η απέναντι πλευρά”, είπε ο κ. Σαμαράς. “Για αυτό ανησυχούμε κι εγώ και ο Κώστας Καραμανλής και το 50% του ελληνικού λαού τουλάχιστον”, πρόσθεσε. Ενώ επέκρινε και προσωπικά τον κ.Μητσοτάκη γιατί συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, παρόλο που προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει στη ΓΣ του ΟΗΕ και είχε ζητήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.