Απάντηση Σταμενίτη στην Αναφορά μου για την ανάγκη αντιμετώπισης των εκτεταμένων ζημιών που προκαλούν αγριόχοιροι στην πρωτογενή παραγωγή στην Αργολίδα--

Στην υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 2551/04-09-2024 Αναφορά που είχα καταθέσει στη Βουλή Ανδριανός με θέμα την ανάγκη αντιμετώπισης των εκτεταμένων ζημιών που προκαλούν αγριόχοιροι στην πρωτογενή παραγωγή στην Αργολίδα, απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δ. Σταμενίτης.

Στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, ο ΕΛ.Γ.Α. καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα.

Σε ό,τι αφορά τους αγριόχοιρους, στον υπ’ αριθ. 3877/15.9.2010 (ΦΕΚ 160/Α ́/20.9.2010) Νόμο «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», βάσει του οποίου έχει εκδοθεί ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛ.Γ.Α., (ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011), όπως ισχύει σήμερα, προβλέπονται οι φυσικοί κίνδυνοι και οι ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά, μεταξύ των οποίων και οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR.

Η Π.Ε. Αργολίδας δεν προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR και ως εκ τούτου ενδεχόμενες ζημιές σε καλλιέργειες προκληθείσες από επιδρομές αγριόχοιρων δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. Η πολιτεία ωστόσο έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες στην προσπάθεια περιορισμού του πληθυσμού των αγριοχοίρων, με την έκδοση σχετικής ΥΑ και Εγκυκλίων από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεδομένης όμως της συνέχισης του φαινομένου, μελετώνται επιπλέον μέτρα αντιμετώπισής του από τις Υπηρεσίες μας.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί εξ αρχής πρωταρχικό στόχο των Κυβερνήσεών μας και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ η συνολική αναμόρφωση του γεωργοασφαλστικού συστήματος και η νομοθέτηση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ και έχει ήδη δρομολογηθεί, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές διαμορφώνονται και διαφοροποιούνται, με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες.

Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν προς το σκοπό αυτό, περιλαμβάνουν την αξιολόγηση νέων κινδύνων, νέων μορφών ασφάλισης και της δυνατότητας αξιοποίησης των διαθέσιμων από την νέα ΚΑΠ εργαλείων διαχείρισης κινδύνων (Καν. 2021/2115, άρθρο 76), νέους τρόπους υπολογισμού των ασφαλίστρων αλλά και την οργανωσιακή και τεχνολογική αναμόρφωση του Οργανισμού, προκειμένου να καταστεί πιο γρήγορος και αποτελεσματικός.

Επί αυτών σχεδιάζεται ένας εκσυγχρονισμένος, δομικά και επιχειρησιακά, ΕΛΓΑ, πάντα με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και τη φερεγγυότητα των υπηρεσιών του.

Εντός του επόμενου διαστήματος θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή».

ξηνταροπουλος για διαφήμιση