1 Μαρτίου 1862 έγινε η μάχη που έκρινε την τύχη της Ναυπλιακής Επανάστασης του 1862. Δηλαδή, της εξέγερσης κατά του Βασιλιά Όθωνα που κήρυξε λαός και στρατός του Ναυπλίου.
Οι φιλοβασιλικοί έχοντας αριθμητική υπεροχή, έδιωξαν τους, οχυρωμένους στον λόφο του ΑγιοΛιά και στην Άρεια, επαναστάτες. Έγιναν φονικότατες μάχες.
Το μνημείο του Δυοβουνιώτη στην Άρεια στέκει να μας τις θυμίζει.
Φέτος η επέτειος της Ναυπλιακής Επανάστασης πέρασε στα σιωπηλά, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
ΚΑΚΩΣ.
Για να μην ξεχνάμε ανεβάζω ένα κείμενο για την έκρηξη της Επανάστασης την 1 Φεβρουαρίου 1862. Το είχα ανεβάσει το 2022. Δεν έχει αλλάξει τίποτε. Λίγα μόνο πρόσθεσα στο Υστερόγραφο.
Για να μην ξεχνάμε…
ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΠΑΘΙ
Σκεφθείτε την οδό Ναυπλίου Άργους χωματόδρομο, μια άμαξα ταχυδρομική και από πίσω έφιπποι χωροφύλακες να την κυνηγούν.
Την προλαβαίνουν και ψάχνουν έναν σάκκο.
Καλύπτεται με διπλωματική ασυλία.
Είναι η αλληλογραφία του εν Ναυπλίω Βελγικού προξενείου. Διαταγή του κ. Νομάρχου, να επιστρέψει ο σάκκος και να ανοιχθεί.
Σκηνή δεύτερη. Σε δωματιάκι κάπου στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Δυο αξιωματικοί συζητούν. Κανονικά έπρεπε να ήταν κρατούμενοι. Με ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις έχουν κατέβει από τις φυλακές του Παλαμηδιού και αντί να γιατροπορευτούν, συνωμοτούν. Είναι ο Πάνος Κορωναίος με τον Θοδωρή Γρίβα. (Μετά από χρόνια θα γινόντουσαν και οι δυο Υπουργοί Στρατιωτικών από διαφορετικά κόμματα πολιτικοί αντίπαλοι)
Σκηνή τρίτη. Από το δωματιάκι σε κανονική σύσκεψη. Πολίτες και στρατιωτικοί. Αν ο ταχυδρομικός σάκκος ανοιχτεί, θα μας συλλάβουν. Οι δυο πρώην κρατούμενοι πρωτοστατούν.
Ξεκινάμε.
Ο Αρτέμης εκείνο το βράδυ έγινε δημοτικό τραγούδι. Φεύγει από τη σύσκεψη και πάει στην έδρα του τάγματος στην Ακροναυπλία, στις μετέπειτα φυλακές. Ανεβαίνει την σκάλα του Σαγρέδου. Καλεί σε νυχτερινή αναφορά. Βράδυ ξημερώνοντας 1η Φεβρουαρίου 1862. Μεγάλος σε ηλικία. Αν και από τους ήρωες της Εξόδου του Μεσολογγίου, η υπηρεσιακή καριέρα του δεν ήταν μεγάλη. Μόλις Αντισυνταγματάρχης είχε φτάσει.
Διαβάζει τη διαταγή. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Πυροβολεί δυο φορές στον αέρα. Οι στρατιώτες ζητωκραυγάζουν.
Όμως, έπρεπε να συμμετάσχουν και οι άλλες μονάδες της πόλης. Υπάρχουν μυημένοι και σε αυτές. Ο Αρτέμης Μιχου, μοιράζει πυρομαχικά και δίνει διαταγή να βάλουν τις ξιφολόγχες. Κατεβαίνει τώρα με όλο το τάγμα τις σκάλες…
Το άλλο τάγμα (στρατωνιζόταν στο σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο) έχει επαναστατήσει, χωρίς την συμμετοχή του Διοικητή του.
Ο Αρτέμης δεν το ξέρει. Έχουν όμως συνενοηθεί:
Σύνθημα: Σκοτάδι, Παρασύνθημα: Σπαθί.
Βλέπει να ανεβαίνουν στρατιώτες προς την Ακροναυπλία. Αγωνία. Μέχρι που ακούσθηκε το σύνθημα και το σωστό Παρασύνθημα… και άρχισε το πανηγύρι.
Με δαδιά και φανάρια αναμμένα. Από τη σκάλα του Σαγρέδου στην πλατεία, που από εκείνο το βράδυ έγινε του “Συντάγματος”, Όλο το Ανάπλι ξυπνάει. Η νεολαία του Ναυπλίου συντάσσεται με τους Επαναστάτες. Μια στρατιωτική μπάντα αρχίζει να παίζει. Ο Αρτέμης κρατάει την κόκκινη σημαία, δείγμα ότι έχουμε Επανάσταση. Στήνεται μια πρόχειρη εξέδρα.
Η γηραιά κυρία, ενήμερη της συνωμοσίας βγαίνει στο μπαλκόνι της. Η εμφάνισή της και μόνο δίνει τον τόνο της παλλαϊκής εξέγερσης. 12 η ώρα το βράδυ. Ανεπανάληπτη εικόνα. Δήμαρχος, δημοτικό συμβούλιο και οι περισσότεροι δικαστές δηλώνουν δημόσια την υποστήριξή τους.
Προφανώς, όλα αυτά δεν είναι παρά σχεδίασμα σεναρίου για ένα φιλμάκι που δεν θα γυριστεί ποτέ.
Αντ’ αυτού πριν από 15 περίπου χρόνια, ο Δήμος πλήρωσε (με λεφτά μας) φιλμάκι στο οποίο πλην άλλων ανιστόρητων αρλουμπών, μάθαμε πως είμαστε και η δεύτερη πρωτεύουσσα (!!!!) ενώ πρώτη ήταν η Αίγινα.
Πριν από 10 χρόνια οργάνωσε –πολύ σωστά- μια σοβαρή επιστημονική διημερίδα. Όμως δεν μπήκε κανένας να διανείμει στα σχολεία τα ΝΑΥΠΛΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ με τα πρακτικά του συνεδρίου… ώστε να δρομολογηθούν δράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Φέτος, μόνο ένας φίλος αισθάνθηκε την ανάγκη να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Παπαλεξοπούλου στην πλ. Συντάγματος και στο μνημείο του Δυοβουνιώτη στην Άρεια.
Αυτός με παρακίνησε για την αποψινή ανάρτηση. Καμία άλλη εκδήλωση…
ΥΓ Στις φωτογραφίες:
Ο Πάνος Κορωναίος (ήρωας κατά σειρά: Κριμαϊκού Πολέμου, Ναυπλιακής Επαναστάσεως, Κρητικής εξέγερσης, του Αρκαδιού.) Την 1 Μαρτίου 1862 πολεμούσε στον Άγιο Λια. Τραυματίστηκε. Στην προσπάθειά του τραυματισμένος να φτάσει στα τείχη της πόλεως, συνελήφθη αιχμάλωτος.
Φλογαϊτης (ο εκδότης του επίσημου όργανου της Επαναστάσεως, με τον τίτλο “Ο Συνταγματικός Έλλην”) Ο βασικός “προπαγανδιστής” της Επανάστασης. Μια εξαιρετική πέννα..
Η μεγάλη κυρία του Ναυπλίου.
Η κυρα Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου η πραγματικά μεγάλη κυρία του Ναυπλίου. Ευτυχώς η αναμνηστική στήλη με το “Θαρρείτε Ναυπλιείς” δεν θα ξηλωθεί από την πλατεία Συντάγματος μετά την απόρριψη του σχεδίου για “Μουσείο 21” και
Η σημερινή οδός Εθνικής Αντιστάσεως, πρώην Βασιλέως Γεωργίου Α, που προεκτείνεται στις “σκάλες του Σαγρέδου”, όπου έγινε το επεισόδιο με την ανταλλαγή των συνθημάτων “σκοτάδι” και “σπαθί”.