ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΛΑΝΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΑΧΝΑΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ.
Aραχναίο, 16η Σεπτεμβρίου 2024
ΠΡΟΣ:
1.Eφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος.
Πλατεία Συντάγματος-Ναύπλιο
(μέσω email:
2.Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αργολίδος κ. ΜΑΝΤΖΟΥΝΗ Ιωάννη.
Περιφερειακή Οδός Ναυπλίου-Ν. Κίου
(μέσω email:
3.Θεματικό Αντιπερ/χη Πολιτισμού κ. ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ Αθηνά.
(μέσω email:
4.Γραφείο Δημάρχου Ναυπλιέων κ. ΟΡΦΑΝΟΥ Δημητρίου.
Οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου αρ. 34-Ναύπλιο
(μέσω email:
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
1.Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού.
Oδός Μπουμπουλίνας αρ. 20-22-Αθήνα
(μέσω email:
2.Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αραχναίου (μέσω του Δήμου Ναυπλιέων)
Για ενημέρωση.
ΘΕΜΑ: «Ενέργειες για την στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της Παλαιάς Μονής Ταλαντίου στο Αραχναίο Αργολίδος».
ΣΧΕΤ.:
α) Φ.Ε.Κ. 473 τ. Β’/1962 Κήρυξη Παλαιάς Μονής Ταλαντίου σε Αρχαιολογικό Χώρο.
β) Φ.Ε.Κ. 756 τ. Β’ /2001 Κήρυξη Παλαιάς Μονής Ταλαντίου σε Αρχαίο Μνημείο.
γ) Π.Δ. 191/2003 (Φ.Ε.Κ.146/Α/2003) «Αποστολή-Διάρθρωση- Αρμοδιότητες ΥΠ.ΠΟ.»
δ) Άρθρο 25 Π.Δ. 4/19-01-2018 (Φ.Ε.Κ. 7/Α’/22-01-2018) «Αρμοδιότητες Εφορειών Αρχαιοτήτων».
ε) Άρθρο 186 Ν. 3852/2010 «Αρμοδιότητες Περιφερειών».
στ) Άρθρο 75 εδάφιο Ι. στ’ του Ν. 3463/2006- Φ.Ε.Κ.114/Α’/08-06-2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».
Η Παλαιά Μονή Ταλαντίου βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Αραχναίου Δ. Ναυπλιέων Αργολίδος και συγκεκριμένα στην νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού, παραπλεύρως της επαρχιακής Οδού Αραχναίου-Λυγουριού. Απέχει τριάντα (30) περίπου χιλιόμετρα από την έδρα του Καλλικρατικού Δήμου Ναυπλιέων, το Ναύπλιο. Με βάση την αρχιτεκτονική της, σε συνδυασμό με τον εσωτερικό διάκοσμο και τις αγιογραφίες, προσδιορίζεται να έχει ανοικοδομηθεί στους Βυζαντινούς Χρόνους προ Τουρκοκρατίας (μεταίχμιο 14ου και 15ου αιώνα περίπου), σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην βιβλιογραφία συναντούμε αναφορές που την χρονολογούν πολλές φορές και προγενέστερα. Το καθολικό της Μονής, όσον αφορά τον αρχιτεκτονικό της ρυθμό ανήκει στον σταυρεπίστεγο με τρουλοκαμάρα. Το έτος 1761 οι μοναχοί εγκατέλειψαν την Παλαιά Μονή Ταλαντίου και εγκαταστάθηκαν στην Νέα Μονή Ταλαντίου (Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου).
Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 473/τ.Β’/17-12-1962 η Παλαιά Μονή Ταλαντίου κηρύχθηκε σε Αρχαιολογικό Χώρο και ακολούθως με το Φ.Ε.Κ.756/τ.Β’/22-05-2001σε Αρχαίο Μνημείο.
Το παραπάνω μνημείο συνεχίζει να κουβαλά, έως και σήμερα, ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας του χωριού μας, η ύπαρξη του είναι συνυφασμένη με τον ίδιο τον τόπο μας και αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς του Αραχναίου.
Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η Παλαιά Μονή Ταλαντίου είναι άσχημη και θλιβερή. Πρέπει άμεσα να γίνουν στοχευμένες κινήσεις χωρίς καμία ολιγωρία, διότι όπως προκύπτει και από το φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτεται, η Μονή έχει αφεθεί παντελώς στην φθορά του χρόνου, παρουσιάζει εμφανή εικόνα εγκατάλειψης και η κατάσταση αυτή ίσως σε λίγο καιρό να μην είναι αναστρέψιμη. Το πέρασμα του χρόνου σίγουρα δεν είναι σύμμαχος σε αυτές τις περιπτώσεις, πόσο δε μάλλον όταν δεν συνοδεύεται και από τις απαραίτητες ενέργειες ή ενδιαφέρον. Περίτεχνες αγιογραφίες εκατοντάδων χρόνων καταστρέφονται, το μνημείο ρημάζει και μαζί με αυτό χάνεται και η ιστορία του τόπου μας.
Ενέργειες όπως, εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου καθώς και συντήρησης των αγιογραφιών (όσων μπορούν ακόμα να διασωθούν), κρίνονται απαραίτητες και επιβεβλημένες. Κατά το έτος 2014 εκπονήθηκε μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης της Μονής από το επιστημονικό προσωπικό της πρώην 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία και εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/97096/ 11122/2070/30-06-2014 Απόφαση.
Μέχρι και σήμερα, αν και το μνημείο αυτό, όπως προαναφέρεται, είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την Ελληνική Πολιτεία (σε Αρχαιολογικό Χώρο και Αρχαίο Μνημείο) δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία από τις παραπάνω ενέργειες και επιπρόσθετα:
Δεν διαθέτει σήμανση (ταμπέλα) στο σημείο με την αναγραφή «Παλαιά Μονή Ταλαντίου», όπως γίνεται σε όλους τους αρχαιολογικούς-ιστορικούς χώρους, ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης ή ο διερχόμενος την ταυτότητα του μνημείου, ούτε άλλη ενημερωτική πινακίδα που να αναφέρει ενδεικτικά σημαντικές πληροφορίες, όπως την χρονολογία κατασκευής, τον αρχιτεκτονικό τύπο, τον αγιογραφικό ρυθμό κλπ., ώστε να γίνεται αντιληπτή η ιστορική αξία του μνημείου και η σπουδαιότητά του.
Σε κανένα σημείο του οδικού δικτύου δεν υπάρχει κατευθυντήρια πινακίδα «Παλαιά Μονή Ταλαντίου» και ειδικά σε σημεία-οδούς ευρείας κυκλοφορίας, όπως π.χ. η Περιφερειακή Οδός Μυκηνών-Ναυπλίου (διασταύρωση εργοστασίου Χριστοδούλου), όπου διέρχεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών προς την περιοχή μας. Οι ήδη υφιστάμενες πινακίδες αναφέρονται -μόνο- στην Νέα Μονή Ταλαντίου (Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου), που βρίσκεται επτά (7) χιλιόμετρα περίπου δυτικά του οικισμού του Αραχναίου.
Επιπρόσθετα, εξωτερικά της Παλαιάς Μονής Ταλαντίου δεν υπάρχει φωτισμός (υποτυπωδώς ένας προβολέας έστω), ενώ ο περιβάλλοντας χώρος δεν είναι οριοθετημένος και δεν έχουν πραγματοποιηθεί χρόνια τώρα εργασίες ευπρεπισμού αυτού, εκτός από κοπή χόρτων περιμετρικά.
Η σπουδαία ιστορική αξία και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Παλαιάς Μονής Ταλαντίου, δεν την καθιστούν ένα απλό θρησκευτικό μνημείο του Αραχναίου, αλλά ένα σημαντικό μνημείο συγκαταλεγόμενο στην πολιτιστική κληρονομιά του ευρύτερου Δήμου Ναυπλιέων και κατ’ επέκταση του Νομού Αργολίδος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, για το συγκεκριμένο μνημείο υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται και στις επίσημες ιστοσελίδες του Δήμου Ναυπλιέων (nafplio.gr) και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (www.argolisculture.gr) στην ειδική ενότητα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
Για τους προαναφερόμενους λόγους, δικαιολογείται ή μάλλον επιβάλλεται και το ανάλογο ενδιαφέρον-κινητοποίηση για την διάσωση του μνημείου από ΟΛΟΥΣ μας, προς επίτευξη του σκοπού αυτού.
Το ζήτημα της διάσωσης και της ανάδειξης της Παλαιάς Μονής Ταλαντίου, ήταν και συνεχίζει να είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκει όλους τους κατοίκους του Αραχναίου, αλλά και τον μεγάλο αριθμό ετεροδημοτών, ενωμένους, σύμφωνους και σύσσωμους, αναμένοντας θετικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ευελπιστούμε, για τις δικές σας περαιτέρω λόγω αρμοδιότητας ενέργειες.
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
-Σχετικό φωτογραφικό υλικό (είκοσι εννέα -29- φωτογραφίες: εξωτερική άποψη, τοιχογραφίες-εσωτερικός διάκοσμος).
Με εκτίμηση,
Μάρκου Κωνσταντίνος του Παναγιώτη
Δημότης Αραχναίου