H Θόλος της Επιδαύρου έχει, έως σήμερα, τη φήμη του τελειώτερου κυκλικού οικοδομήματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, στο εσωτερικό του σηκού υπήρχαν ζωγραφικές παραστάσεις του ζωγράφου Παυσία. Το κτίριο καταστράφηκε, για πρώτη φορά, από το μεγάλο σεισμό του 6ου μ.Χ., ενώ γύρω στο 18ο αιώνα άρχισε η διαρπαγή των πώρινων μελών, η ασβεστοποίηση των μαρμάρων και η αφαίρεση των μεταλλικών στοιχείων της.
Υλικό από τη Θόλο βρέθηκε επίσης εντοιχισμένο σε βυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Το Αρχαιολογικό Πάρκο Επιδαύρου που σχεδιάζει και προτείνει το Diazoma αναδεικνύει με τρόπο βιωματικό μία από τις πιο μυστηριακές όψεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου και αποτελεί παράδειγμα ολοκληρωμένης χωρικής αναπτυξης.
Το Πάρκο θα αποτελέσει πόλο της Πολιτιστικής Διαδρομής της Πελοποννήσου με την ονομασία "Μορέας". Η ιδέα του Πάρκου του Ασκληπιείου Επιδαύρου ξεκίνησε ως ένα όραμα του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Γενικού Γραμματέα του Diazoma, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη