Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια λειτουργίας του και έχει προγραμματίσει στο συνολό τους πάνω από 90 παραγωγές, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι και τον Μάρτιο. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου παρουσίασε αποκλειστικά το πρόγραμμα της Επιδαύρου για το καλλιτεχνικό έτος 2025 σε ό,τι αφορά θεατρικές παραγωγές, αφήνοντας έξω τις μουσικές εκδηλώσεις της Μικρής Επιδαύρου. Συνοψίζοντας, στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχουν προγραμματιστεί για φέτος 8 παραγωγές στο σύνολό τους και πιο συγκεκριμένα τέσσερις παραγωγές και συμπαραγωγές του Φεστιβάλ, παραστάσεις με τη σφραγίδα των δύο εθνικών μας θεάτρων αλλά και δύο ανεξάρτητες παραγωγές. Σχεδόν όλα τα έργα (7 από τα 8) θα κάνουν την πρεμιέρα τους φέτος στην Επίδαυρο. 

IMG_5971-full.webp

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Ευαγγελάτου: «... Αυτές τις επτά δεκαετίες αδιάκοπης καλλιτεχνικής δραστηριότητας και δημιουργικής συνομιλίας με την εγχώρια όσο και με τη διεθνή σκηνή θελήσαμε να τιμήσουμε με μια σειρά ξεχωριστών και μεγάλης κλίμακας έργων, τα οποία εντάξαμε στο πρόγραμμά μας. Θα δούμε τέσσερις παραγωγές και συμπαραγωγές του Φεστιβάλ, παραστάσεις με τη σφραγίδα των δύο εθνικών μας θεάτρων αλλά και δύο ανεξάρτητες παραγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά από τα οκτώ έργα θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Επίδαυρο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει Παγκόσμιες Πρεμιέρες από κορυφαίους σκηνοθέτες σε μνημειώδη έργα του Αρχαίου Δράματος, Διεθνείς συμπαραγωγές και νέα έργα εμπνευσμένα από το Αρχαίο Δράμα, γραμμένα από διακεκριμένους σύγχρονους δημιουργούς, στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients, το ντεμπούτο σημαντικών σκηνοθετών στο αργολικό θέατρο αλλά και μια ξεχωριστή βραδιά συμφωνικής μουσικής, κατ’ εξαίρεσιν στην Επίδαυρο...»Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025: το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Επιδαύρου 

Ονόματα_στην_Επιδαύρο.JPG

Μεγάλα ονόματα θα έρθουν και φέτος στην Επίδαυρο. Ξεκινώντας από ξένους σκηνοθέτες, αναφέρουμε τον Ούλριχ Ράσε (Ulrich Rasche), που επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών για να ανεβάσει «Αντιγόνη», σε μια συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο. Ωστόσο αυτή τη φορά θα έχει Ελληνες πρωταγωνιστές -αναμεσά τους ο Γιώργος Γάλλος, ο Καπουράνης και η Φιλαρέτη Κομνηνού- ενώ η Αντιγόνη του ανοίγει φέτος το φεστιβάλ στον χώρο της Επιδαύρου κατ' εξαίρεση τον Ιούνιο (27-28-29 Ιουνίου). Η άλλη ξένη παραγωγή είναι ο Λιβανοκαναδός σκηνοθέτης Ουαζντί Μουαουάντ που ανεβάζει το έργο «Ο όρκος της Ευρώπης» στις αρχές του Αυγούστου. Πρόκειται για ένα έργο που γράφει αποκλειστικά για το φεστιβάλ Αθηνών, εμπνευσμένο από το αρχαίο δράμα, το οποίο αγαπά πολύ. Η διανομή είναι ακόμη σε εξέλιξη. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί επισήμως είναι η συμμετοχή της Ζιλιέτ Μπινός. Όπως ανέφερε και στο μήνυμα που απέστειλε στο Φεστιβάλ ο ίδιος ο δημιουργός, πρόκειται για ένα έργο που γράφεται κατά τη διάρκεια της πρόβας και θα είναι σε τρεις γλώσσες, γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά (1 & 2 Αυγούστου). 

Σε ό, τι αφορά Έλληνες δημιουργούς, έχουμε δυο σκηνοθέτες που συνεργάζονται για πρώτη φορά με το Φεστιβάλ Αθηνών. Ο πρώτος είναι ο Δημήτρης Τάρλοου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Πορεία. Όπως ανέφερε και ο ίδιος όταν επικοινώνησε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου, επρόκειτο για μια συνεργασία που περίμεναν και οι δυο από καιρό. Τι ανεβάζει; την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Ο στόχος του είναι να φέρει το κοινό αντιμέτωπο με τις υπαρξιακές αγωνίες του έργου σε μια τραγωδία που και η κάθαρση είναι αμφίβολη. Δεύτερη συνεργασία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά είναι η σκηνοθεσία της Μαρίας Πρωτόπαππα που ανεβάζει την «Ανδρομάχη». Όπως η ίδια ανέφερε, είναι ένα έργο με πρωταγωνίστρια μια ξένη, μη Ελληνίδα, γυναίκα, επομένως για την εποχή κατώτερη από τους άντρες, αιχμάλωτη, άρα σε συνθήκες ανελευθερίας. Στον αντίποδά της η Ερμιόνη.

Σε άλλες συνεργασίες, έχουμε τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Ο πρώτος ανεβάζει τους δυο Οιδίποδες μαζί, με πρωταγωνιστές τον Νίκο Καραθάνο, την Καρυοφιλιά Καραμπέτη και τον Χατζόπουλο. Η προσέγγιση εδώ δεν είναι ότι το ένα έργο ακολουθεί το άλλο, αλλά ότι συνυπάρχουν αρμονικά. Ο δεύτερος ανεβάζει -σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ- τρεις ραψωδίες από την Οδύσσεια («ζ, η, θ - Ο ξένος»), όπου ο ήρωας περιπλανάται ως ξένος σε ξένα μέρη. Όπως ανέφερε, το έπος είναι ανεξάντλητο και όσο και αν νομίζουμε ότι το γνωρίζουμε έχει ακόμα πάντα πολλά να μας πει. 

Το Φεστιβάλ κλείνει με μια ακόμη συμπαραγωγή με το Εθνικό, μια απαίτηση του κοινού, την επανάληψη της συνταρακτικής «Ορέστειας» του Θόδωρου Τερζόπουλου