Ο Σύλλογος Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ», διοργανώνει στο Μέγαρό του την Κυριακή 1Η Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18.30 π.μ. εκδήλωση / ομιλία από τον κ. ΧΡΗΣΤΟ ΠΙΤΕΡΟ, αρχαιολόγο, Επίτιμο Προϊστάμενο Αρχαιολογικών χώρων Μνημείων και Αρχαιογνωστικής ΄Ερευνας με θέμα : « ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΟΣ ».

Λεπτομερής ανακοίνωση / παρουσίαση ενός μοναδικού αρχαίου χάλκινου αγάλματος , που ανακαλύφθηκε στο ΄Αργος, σε ανασκαφή οικοπέδου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Χρήστος Πιτερός σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν. Αθηνών και Αρχαιολογία και Τέχνη στη φωτεινή και δημοκρατική Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου της Θεσ/νίκης, σε δύσκολους καιρούς, με κορυφαίους Πανεπιστημιακούς δασκάλους.

Ως Αρχαιολόγος αφού άρχισε να εργάζεται στην Αργολίδα, αργότερα υπηρέτησε επί τρία χρόνια στην τότε Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών, όπου ερεύνησε την Μυκηναϊκή ακρόπολη της Θήβας με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που μελέτησε και δημοσίευσε, όπως τα ενεπίγραφα μυκηναϊκά σφραγίσματα του Απόλλωνα στο Δήλεσι, καθώς και το πρώτο σχέδιο της αρχαίας πόλης της Λιβαδειάς.

Στην Αργολίδα υπηρέτησε συνολικά επί τριάντα ένα (31) χρόνια. ΄Εχει διεξοδικά ασχοληθεί εξ΄αρχής και ερευνήσει την αιώνια πόλη του ΄Αργους και έχει δημοσιεύσει σημαντικές αρχαιολογικές μελέτες, όπως η Τοπογραφία του ΄Αργους, το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, τις οχυρώσεις, την μοναδική ακρόπολη της Λάρισας, που διατηρεί τις οχυρώσεις όλων των εποχών, από την Προϊστορική εποχή έως την Τουρκοκρατία. Με τις έρευνες αυτές επανέφερε στο προσκήνιο την τέταρτη άγνωστη Μυκηναϊκή ακρόπολη της Λάρισας στην Αργολίδα .

Διετέλεσε Διευθυντής της ανασκαφής της Ελληνογαλλικής Συνεργασίας στην Αρχαία Αγορά του ΄Αργους, όπου ερευνήθηκε το «μυστηριώδες ημικυκλικό κτίριο», καίτοι θεωρούμενο εσφαλμένα από τους Γάλλους συναδέλφους, ως «το Φως του Φορωνέως» που αναφέρει ο Παυσανίας.

΄Εχει επίσης ειδικευθεί στην Αρχαία Ελληνική πλαστική και έχει δημοσιεύσει σημαντικές μελέτες, όπως για το αρχαιότερο σωζόμενο χάλκινο άγαλμα τον «Απόλλωνα του Πειραιά», το μοναδικό σωζόμενο χάλκινο άγαλμα του Αρτεμίσου Δία και το μοναδικό χάλκινο σύμπλεγμα του έφιππου νικητή στους ιππικούς αγώνες γνωστό ως « τζόκευ», αλλά και το σωζόμενο χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα του Ισθμού της Κορίνθου, κοινό ανάθημα των Ελλήνων μετά τους Περσικούς πολέμους.

Μελέτησε τον γνωστό χάλκινο Τρίποδα των Δελφών, ανάθημα, και με πρότασή τοποθετήθηκε χάλκινο αντίγραφο στην αρχική του θέση, στους Δελφούς το 2015.

Τέλος στο ΄Αργος ανακάλυψε σε ανασκαφή οικοπέδου ένα μοναδικό αρχαίο χάλκινο άγαλμα, για το οποίο θα μιλήσει σε ανακοίνωσή του στον « Δαναό» την Κυριακή 1/12/2024.

Ασχολείται επίσης διεξοδικά και με τα νεότερα σημαντικά μνημεία της πόλης του ΄Αργους και έχει δημοσιεύσει για πολλά απ΄αυτά διεξοδικές μελέτες.

Τα τελευταία χρόνια εντόπισε και δημοσίευσε το παλαιότερο σωζόμενο δημοτικό σχολείο του ΄Αργους, από την εποχή της Τουρκοκρατίας και την Καποδιστριακή περίοδο που διατηρείται δίπλα στον Αι- Γιάννη κι έχει προτείνει στις δημοτικές αρχές της πόλης την απαλλοτρίωση του και ανάδειξή του σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, πρόταση που δυστυχώς καθυστερεί.

Τέλος ως επίτιμος Προϊστάμενος Αρχαιολογικών χώρων Μνημείων και Αρχαιογνωστικής έρευνας, συνεχίζει τις αρχαιολογικές έρευνες, μελέτες και δημοσιεύσεις και παράλληλα δημοσιεύει όπως και στο παρελθόν άρθρα στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο, με μοναδικό σκοπό την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, αλλά και για άλλα σημαντικά ευρύτερα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με διαρκές ανήσυχο ερευνητικό πνεύμα,ο κ. Χρήστος Πιτερός, επισημαίνει πάντα ότι «η Αρχαιολογική σκαπάνη & έρευνα αποκτούν νόημα μόνο αν συσχετίζονται με την σύγχρονη πραγματικότητα, την κοινωνία αλλα και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών», αφού τότε μόνον μπορούν να προστατευτούν ενσυνείδητα τα μνημεία μας.

468479088_976213881199363_5934326047219754225_n.jpg

ξηνταροπουλος για διαφήμιση